20. srp 2012.

MALI PRINC


Dečji kulturni centar i Simple Truth Theatre (S.T.T.), Beograd, Srbija

Tekst: Antoan de Sent – Egziperi
Režija: Ana Sofrenović
Dramatizacija: Dimitrije Kokanov

Dizajn kostima, scene i svetla: Ana Sofrenović
Scenski pokret: Milica Cerović
Muzika: Miša Cvijović
Dizajn plakata: Jelena Nešković
Tehnika (svetlo i ton) : Darko Stepanović

Uloge:
VLADIMIR NIĆIFOROVIĆ
JOANA KNEŽEVIĆ
BORIS KARGOTIĆ
KAĆA TODOVIĆ-KRKOVIĆ
JOVANA  ČUROVIĆ
STEVAN PIALE
PETAR MILIĆEVIĆ
Dečiji glasovi:
Lena Mićanović
Miloš Momirović-Stojaković

          Mlada glumačka trupa čiji su osnivači: Vladimir Nićiforović – dipl. glumac na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i Joana Knežević – dipl.glumica na Akademiji umetnosti u Beogradu. Trupa je nastala kao posledica istraživačkog i praktičnog rada ova dva umetnika, koja iza sebe imaju rad u profesionalnim pozorištima u Beogradu i Banja Luci.

          Poznata priča Antoana Egziperija poslužila je autorima i glumcima kao inspiracija za istraživanje kroz pokret, glas, muziku i reč. Kroz princip radionice došlo se do same strukture predstave.
          Predstava govori o traganju za onim mestom u svima nama, o prostoru između sna i jave, svetu deteta i odraslih, mašte i stvarnosti. Posvećena je detetu u odraslom čoveku, na koje vremenom zaboravimo, zatrpamo ga raznim “ozbiljnim” događajima iz života a ono je tu u nama i želi da nam prikaže život iz nekog drugog ugla. Predstava je posvećena  i ozbiljnosti i skoncentrisanosti i “odrasle osobe” u jednom malom detetu prilikom njegove igre koja u stvari čini čitavu njegovu stvarnost koju poznaje. Kroz predstavu se igramo sa tom ambivalencijom koja je prisutna u svima nama, samo je teško puštamo da nas pobedi.

          U predstavi se prepliće više žanrova: koreo - pantomimski (scenski
pokret) - animacija predmeta.


          Dečji kulturni centar Beograd je ustanova kulture čiji je osnivač Gradska uprava grada Beograda. Osnovan je 1952. godine kao Dom pionira Beograda. 21. aprila 1968. godine u Takovskoj ulici broj 8 izgrađen novi Dom pionira, gde se i danas, na površini od 2200 m2, odvijaju mnogobrojni programi namenjeni deci i mladima.
          Suština rada u Dečjem kulturnom centru Beograd uvek je bila usmerena na afirmaciju stvaralaštva dece i mladih, u svrhu njihovog ličnog i profesionalnog razvoja.
          Mnoge su generacije rasle uz programe kao što su Susreti četvrtkom, Danas su naši gosti, Pronicljivi i radoznali, a na kulturu grada Beograda značajan trag ostavile su velike manifestacije Zlatna sirena, Kekec - jugoslovenski filmski festival filmova za decu (koji se održavao u vreme Jugoslovenskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma), "Filmska parada", međunarodni festival filmova za decu (koji se održavao u vreme FEST-a), međunarodna manifestacija dece Evrope Radost Evrope.
          Susreti četvrtkom započeti 02. oktobra 1958. godine preteča su svih programa koji su se kroz godine množili, a koji su bili odgovor dečjoj radoznalosti kada je u pitanju nauka, umetnost i sam život. Danas se u Dečjem kulturnom centru Beograd kreiraju programi za mlade (interaktivne tribine, večeri poezije, svirke), muzičko- scenski i kulturno-obrazovni programi, predstave, koncerti, seminari, programi likovne i vizuelne kulture i kursevi u ateljeima i studijima.
Usmeren ka istraživanju i otkrivanju potencijala dece i mladih u svim vidovima umetnosti, Dečji kulturni centar Beograd svojim programima nastoji direktno da komunicira sa mladima, usmeravajući ih ka sticanju potreba za umetničkim doživljajem, saznanjem i zabavom.



































Nema komentara:

Objavi komentar