7. srp 2012.

POSTOJANJE


Scena Carina, Novi Beograd, Srbija
Pisac: Edvard Bond
Prevodilac: Đorđe Krivokapić
Reditelj: Dušan Popović
Umetnički direktor i producent: mr Nataša Milović
Igraju: RADE ĆOSIĆ i VLADIMIR TEŠOVIĆ

          Radnja dela odvija se u srcu Londona u zgradi iz edvardijanske epohe, kada jedne noći pri povratku iz paba, običan mladić (X), neplanirano skreće sa svog uobičajenog puta do kuće. On upada u stan neobičnog stanovnika metropole – samca u mraku (Tom). Ovaj nesvakidašnji “susret” u potpunosti će promeniti granice spoznaje sopstvenog postojanja glavnog lika (Iksa).

          Kao i svi Bondovi komadi koji su i nadahnuli pokret in yer face u Britaniji i ovaj put njegova drama otvara ključna pitanja o ljudskosti i društvenoj nepravdi. Kako živeti sa suštinskim istinama kada se osveste u ekstremnim okolnostima? Kako ponovo sastaviti nešto što je i pre fizičkog razaranja bilo godinama tiho urušavano simboličkim nasiljem modernog društva? Zašto savest “nema jezik”, ali je ipak možemo čuti u trenutku kada se nečovečno ophodimo prema drugim ljudima? Da li izlaz iz klasnog poretka putem kriminala postaje ulaz u zatvor sopstvene duše…

Scena Carina je prvo profesionalno pozorište na Novom Beogradu, koje postoji već dve godine i okuplja profesionalne umetnike. Prva premijera kada je obznanjen početak rada je 25. decembar 2012. godine. Pokretač pozorišta je mr Nataša Milović, producent i teatrolog. U saradnji sa glumcima Radetom Ćosićem i Vladimirom Tešovićem, profesionalnim glumcima samostalno i uz sopstvene snage stvorili su pravo frindž pozorište u Novom Beogradu, delu grada u kome ne postoji još uvek večernje repertoarsko pozorište. Do sada smo proizveli dve predstave: Papirnati Pinter (četiri jednočinke Harolda Pintera: Viktorija stanica, Glasovi porodice, Još jednom pred odlazak i Gorštački jezik) u režiji Marka Kostića i Postojanje od Edvarda Bonda u režiji Dušana Popovića. U pripremi je i monodrama Hauarda Zina Marks u Sohou. Nadamo se da će naše volontersko i za publiku besplatno pozorište u ovim teškim vremenima učiniti da ljudi ponovo počnu da veruju istinskoj drami i angažovanom pozorištu. Koncepcija pozorišta je da afirmiše savremeni dramski tekst, nove autore i širi pozorišnu kulturu u Novom Beogradu.





















Nema komentara:

Objavi komentar