6. srp 2012.

OTVARANJE IZLOŽBE IVANA STIKIĆA


Prateći program
Izložba

IVAN STIKIĆ
„POETSKI PEJZAŽI“

          Ivan Stikić rođen je 1. oktobra 1982. godine u Zemunu. Završio je srednju školu „Politehnička akademija“ odsek Robotika i fleksibilni sistemi na Novom Beogradu 2001. godine. Početak njegovog umetničkog školovanja je u školi profesora Željka Tonšića jednog od najboljih slikara fantastike i simbolizma. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Slikarstvo, 2008. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Član je ULUS-a od 2010. godine.
          Imao je samostalnu i više grupnih izložbi među kojima su: samostalna izložba Model i umetnik, umetnik i model,Galerija SKC, Novi Beograd – 2007. godine; grupne izložbe: Izložba crteža i skulptura malog formata, Galerija Doma Omladine Beograd – 2006. i 2007. godine, Retrospektivna izložba kolonije Sovljak, Galerija Magacin – 2010. godine, Izložba članova ULUS-a – 2010. godine, Novobeogradski prolećni salon – 2012. godine. Bio je učesnik kolonije Sovljak u Bogatiću 2005. godine.


Pejzaži

          Gradski, dunavski i primorski pejzaži su u fokusu istraživanja i rada mladog zemunskog slikara Ivana Stikića. Krovovi starih kuća i zgrada gledani sa Ćukovca, prizori sa leve i desne obale Dunava, Crikveničke plaže i ostrvo Krk, svetlost mora i reke, sunce na fasadama Zemuna kroz različita godišnja doba su teme njegovih radova. Ono što autor želi je da u posetiocu izložbe izazove utiske i osećanja koje je sam imao u trenutku njihovog nastajanja. Slike po prirodi i iz prirode koje zahtevaju brzo izvođenje i male formate. Umetnik prilagođava svoju tehniku uslovima u kojima slike nastaju i pokušava da na njima zabeleži atmosferu i bajkovitu poetiku prizora.

                                                                                                              Branka Tijanić
































2 komentara: