10. srp 2012.

ORFEJ I EURIDIKA


Program - Scena
Pozorište lutaka Pinokio
Januš Stolarski - Pozorišno udruženje ANTRAKT, Varšava, Poljska 

Tekst poeme Orfej i Euridika: Česlav Miloš
Video projekcije: Tomek Jaroš
Muzika: Patrik Lihota
Saradnik: Renata Stolarska
Režija i izvođenje: JANUŠ STOLARSKI

          Poema Orfej i Euridika, koju je Česlav Miloš napisao nakon smrti svoje druge žene Kerol, u osnovi je istoimene monodrame. Predstava je izraz troje umetnika: Januša Stolarskog (glumac i reditelj), Tomaša Jaroša (video projekcije) i Patrika Lihote (kompozitor i muzičar). Svaki od njih nastoji da razreši misteriju i odgovori na pitanja koja su otkrili u Miloševoj poemi.
          Misterija svakogdanasponikla je ujuče“, nestaje sa svakim jestekoje zamenjujebilo je“ – to je obala na kojoj stojimo, gledajući struju kako briše dobro nam znan pogled, ali vodi i nas, koji se samo zavaravamo verujući da stojimo na obali.

          Da li su komadići đavoljeg ogledala u srcu svakog umetnika? Koncentrišući se na jednu osobu, osećamo da su sva iskustva, ali i svi naši odnosi sa drugima, samo pokretač za kreativni rad...
          Misteriozno OVO leži u svakom od nas OVO se može porediti sa mirnim licem osobe koja shvata da je zauvek napuštena. Ili sa rečima doktora koji izgovara neopozivu rečenicu. OVO znači stojati naspram kamenog zida i razumeti da on neće popustiti pred našim molbama.
          Zamisli umetnika koji rade na ovoj predtavi prožimaju se i dopunjuju međusobno. Upotrebom poetskog jezikajezika metafore, nedorečenosti, brahilogija, umetnici žele da inspirišu maštu publike i da ih isporovociraju da postave sopstvena pitanja i daju sopstvene odgovore.

Januš Stolarskiglumac, reditelj
Diplomirao u Državnoj školi drame Ludviga Solskog u Krakovu.
Nastupa u Drugom Vroclavovom studiju, Narodnom pozorištu u Kielcu, Poljskom teatru u Poznanu, Pozorištu osmog dana u Poznanju, Starom pozorištu u Krakovu i drugim.
Od 2006. godine glumi u Studio teatru u Varšavi.

          Godine 1994. osniva Pozorišno udrenje Antrakt i od tada priprema, kao glumac i reditelj, svoje monodrame:
         - Ecce Homokako smo postali to što jesmo, prema Fridrihu Ničeu
         - Osveta Bejbi Redbutsa, muzička drama bez muzike, po tekstu Filipa-Dimitrija Galasa
         - Kod Januša Stolarskog
       - Orfej i Euridika, prema tekstu Česlava Miloša

          Režira performanse na otvorenom: Kraljevski grobar, Nezaboravljanje, FREMD Stranac, Glasovi
On je glumac i reditelj predstava u Poljskom plesnom pozorištu u Poznanju: Slučaj gospodina Von K., IXXIla lotta continua.
Redovno vodi pozorišne radionice.
























Nema komentara:

Objavi komentar