19. srp 2012.

ZORAN RADMILOVIĆ



Subota, 7. juli
Pozorište lutaka Pinokio
20,00 časova

Scena Maska, Šabac

Tekst:    Ivan Tomašević i Andrea-Ada Lazić
Režija: Andrea-Ada Lazić
Scenografija:  Ivan Tomašević
Kostim: Aneta Tomašević
Slikar izvođač:  Rade Stanković-Stankelja
Ton majstor:  Kosta Pavlović
Majstor svetla: Radivoj Kostadinović
Dekorater i rekviziter: Mladen Simić
Tehnički šef: Mihailo Brezina
Igra: IVAN TOMAŠEVIĆ


          Predstava je nastala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda i grada Šapca.

         Ovo je priča o jednom od naših najboljih i najpopularnijih glumaca, ispričana iz perspektive glumca koji je opsednut likom i delom velikog Zorana Radmilovića. Glumac pokušava da odigra monodramu o Salijeriju, ali odustaje jer ga stalno proganja lik Zorana Radmilovića. Na ovoj paraleli Salijeri – Mocart, glumac (u ovom slučaju Ivan Tomašević) – Zoran Radmilović je izgrađena ova komična priča o problemu velikog broja umetnika koje su, zbog par genija, proglasili za mediokritete.

             Šabačka premijera predstave je bila 30. novembra 2011. godine u Šabačkom pozorištu. Beogradska premijera je bila na rođendan Zorana Radmilovića, 11. maja 2012. u Ateljeu 212. Do sada je predstava, pored nekoliko naših gradova gostovala u Bugarskoj i u Bosni i Hercegovini na festivalu “Mostarska liska” u Mostaru. Na ovom festivalu je predstava dobila dve Zlatne liske (Za glumu i režiju).

        Ivan Tomašević je prvak Šabačkog pozorišta, član Saveza dramskih umetnika Srbije, član Udruženja dramskih pisaca Srbije. U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri odigrao preko dvesta uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Igrao za pozorišta Bitef teatar-Beograd, Pozorište mladih-Novi Sad, Narodno pozorište-Užice i Šabačko pozorište. Režirao šesnaest predstava. Uradio dvadeset scenografija. Napisao pet drama i četiri dečje predstave.
          Za svoj rad je do sada dobio tridesetak nagrada među kojima su i najznačajnije pozorišne nagrade koje se dodeljuju kod nas.
          Osnivač je scene MASKA.  Bavi se i pedagoškim radom – radom sa studentima Pozorišnih Akademija  i mladima koji se spremaju za prijemne ispite na Akademijama za pozorište, film i televiziju.

TV Serije:
Srećni ljudi;   Porodično blagoGle neko zvoni;   Paura di amare (italijanska); Restauratore ( italijanska );   Miris kiše na Balkanu

Filmovi:
Sulude godineLo skandalo dela banka Romana  (italijanski);   Duplo ništa; Božanstvena ironija;   Zalažem se za laž, Miris kiše na Balkanu, Vakance di natale (italijanski), Čekrk

Tekstovi:
Klara dogodilo se nešto neočekivano; Sve o onim stvarima i šire sa ženskama; Kabare (drama);   kabare Fantazija o ženi – žena, žena e pa šta je?; Pusti me da sanjam; Zoran Radmilović, Gle neko zvoni (TV serija);   Da se ne pročuje (TV serija)

Tekstovi za decu:
Novogodišnji bal;   Pozorišne čarolije;  VremeplovBajka o čokoladi, Kako postati glumac

Režije:
Klara dogodilo se nešto neočekivano; Kraljica smeha; Tražim pomilovanje; Omer i Merima; Tigar; Pusti me da sanjam; Sve o onim stvarima i šire sa ženskama; Ključ; Fantazija o ženi; Bajka o čokoladi; Vremeplov

Nagrade: Zlatni medaljon „Ljubiša Jovanović“, nagrada „Ljubiša Jovanović“, nagrada za glavnu ulogu na internacionalnom festivalu Joakim-inter-festu, nagrada za ulogu na Joakim-festu, nagrada za glavnu ulogu na internacionalnom festivalu „Autor“ u Temišvaru, dvanaest nagrada za glumu na Festivalima „Joakim Vujić“, dve nagrade na festivalima „Talija fest“ Beograd, dve nagrade „Zoranov brk“, nagrada „Zlatni pečat“ Banja Luka, nagrada Udruženja dramskih umetnika, nagrada „Boris Kovač“ Šabac, nagrada za najbolju ulogu na Festival malih scena- Bijeljina, dve nagrade na festivalu „Male stvari“ Trebinje, Mostarska liska – Mostar, nagrada stručnog žirija – srebrna maska - za predstavu u celini (tekst i režija) za predstavu „Klara dogodilo se nešto neočekivano“ na internacionalnom festivalu „TREMA-fest“, nagrada publike – bronzana maska - za predstavu u celini (tekst i režija) za predstavu „Klara dogodilo se nešto neočekivano“ na internacionalnom festivalu „TREMA-fest“.

Andrea Ada Lazić
            Rođena u Beogradu, 19. juna 1984. godine.
       Školovala se u Beogradu, Hjustonu (USA) i Londonu. Studije  režije završila na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Save Mrmka i Dragana Elčića. Diplomirala 2006/2007, sa ocenom 10 na diplomskom radu, i srednjom ocenom 9,5.
          Master iz igranog filma uradila na London Film School, kao jedina primljena van Evropske unije. Preporuku za prijem napisao Emir Kusturica.
      Od 2009. godine stalno zaposlena na RTS, kao reditelj u Produkciji Kulturno obrazovnog i zabavnog programa.
          Tokom pet godina rada na programima RTS, kao spoljni reditelj i reditelj u angažmanu, snimila je  veliki broj TV teatara (Kako je divan taj prizor, Krčmarica Mirandolina, Otelo, Sluga dvaju gospodara, Mandragola, Kontumac...) U svom radu se najviše bavila interakcijom pozorišta i televizije. Pozorište je njem izbor u istraživanjunovih pozorišnih formi,  bliskih novim medijima.
          Direktno, iz studija, prenosila 13 emisija Upitnik Olivere Jovićević. Radi u digitalnim reportažnim kolima, kojima prenosi direktno Radost Evrope, iz Sava centra, 2009, 175 godina Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, 2010.  Režirala direktan prenos svečanog programa 60 godina pozorišta Boško Buha. Sa Brankom Kičićem snimila kultne predstave Kralj Lir, sa Radetom Šerbedžijom, na Petrovaradinskoj tvrđavi, 2009. godine, kao i Zlatno tele u Narodnom pozorištu u Beogradu.
          Uradila veliki broj promotivnih filmova. Radila kao reditelj video radova na mnogim programima i pozorišnim predstavama (sa rediteljem Irfanom Mensurom, u Narodnom pozorištu, u Nišu).
          Njen kratki igrani film Metonimija, u kome glavnu ulogu igra Predrag Ejdus,  prikazan je na svim televizijama i na mnogim međunarodnim filmskim festivalima.
     U tv seriji Dramski portreti, Dramskog programa RTS, reditelj je dva portreta velikana dramaturgije:
         Zalažem se za laž, igrano-dokumentarni TV film po knjizi Ane Radmilović, koja je u knjigu sabrala dnevničke zapise svog oca, velikana Zorana Radmilovića. Dramski program RTS je snimio ovaj PORTRET kao omaž Radmiloviću povodom 25 godina od njegove smrti  (emitovano 7. novembra 2010).
        Slobodan Stojanović, više od igre o jednom od najznačajnijih srpskih pozorišnih, filmskih i TV dramskih autora koji je, između ostalog, napisao i nezaboravnu tv seriju Više od igre.


Scena Maska
          Ove godine Scena Maska je napunila deset godina. Osnivači Maske, Ivan i Aneta Tomašević su 14. februara 2002. godine postavili na scenu predstavu Klara dogodilo se nešto neočekivano i time obeležili početak rada. Probe i premijera prve predstave su bili u klubu „M“ hotela „Sloboda“ u Šapcu.
         Danas Maska koristi scenu Šabačkog pozorišta, sa kojim tesno sarađuje. Do sada je urađeno nekoliko zajedničkih programa i koprodukcija. Pored Šabačkog pozorišta, Maski pomoć pružaju gradska uprava grada Šapca, Ministarstvo kulture Srbije, grad Beograd i naši prijatelji - sponzori.
          Pored glumaca i tehnike Šabačkog pozorišta, Scena Maska okuplja i druge umetnike iz cele Srbije (glumce, slikare, pisce, muzičare, profesore sa umetničkih akademija...)
           Na svom repertoaru Maska ima deset večernjih i tri predstave za decu.
         Sa svojim predstavama Maska je gostovala po celoj Srbiji, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj... Na domaćim i međunarodnim festivalim Maska je dobila nekoliko nagrada za predstave i glumu.
          Pored pozorišnih predstava Maska je organizovala veliki broj promocija knjiga, nekoliko izložbi slika i koncerata ozbiljne muzike. Redovan je učesnik skoro svih kulturnih akcija, a osmislila je i organizovala i prvi dečji karneval pod nazivom Šabac na dobrom glasu.
          Maska se bavi i humanitarnim radom. Svakog 14. februara, pozorišnom predstavom ili nekim drugim programom se obeleži Dan Maske. Ceo prihod od ovakvih programa odlazi u humanitarne svrhe. 








































Nema komentara:

Objavi komentar